Title

subtitle

To pierwsza w historii plastikowa butelka wykonana z odpadów morskich, które zostały poddane recyklingowi i ponownie wykorzystane w opakowaniach na żywność i napoje. Pierwsze 300 butelek powstało z plastiku odzyskanego z Morza Śródziemnego i plaż. Wyprodukowane opakowania są efektem badań Coca-Cola nad rewolucyjnymi technologiami, jakie firma prowadzi w ramach swojej strategii „Świata bez Odpadów”.

Zaprezentowane przez Coca-Cola butelki zostały częściowo wykonane z odzyskanych i poddanych recyklingowi plastikowych odpadów z morza. Opakowania powstały dzięki technologii ulepszonego recyklingu, która pomaga przekształcić niskiej jakości tworzywa sztuczne w wysokiej jakości opakowania do żywności.

Technologia ulepszonego recyklingu wykorzystuje innowacyjne procesy, które rokładają  na cząstki tworzywo sztuczne i usuwają zanieczyszczenia z surowców wtórnych o niższej jakości, dzięki czemu można je ponownie złożyć jak nowy PET. To pokazuje, że tworzywa sztuczne niższej jakości, które dotychczas nadawały się tylko do spalenia lub składowania, mogą teraz zyskać nowe życie. Oznacza to również, że będziemy mieli dostęp do większej ilości materiału, który może zostać przetworzony. Dzięki temu ograniczymy ilość PET, produkowanego z paliw kopalnych i zmniejszymy ślad węglowy.

- Stworzenie butelek Coca-Cola z wykorzystaniem plastiku z mórz, to efekt naszych wieloletnich prac i kolejny krok na drodze do osiągnięcia naszej ambicji „Świata bez Opadów”. Chociaż technologia ulepszonego recyklingu wciąż wymaga dopracowania, pierwsze testy pokazały, że ma ogromny potencjał. Dzięki niej plastik o niższej jakości nie musi już stać się bezużytecznym odpadem, lecz zostać ponownie wykorzystany. Jako globalny producent napojów nieustannie poszukujemy rozwiązań problemów, z którymi mierzy się współczesny świat. Zgodnie z naszym hasłem – #WCIĄŻZMIENIAMY świat, w którym żyjemy, tak aby stał się lepszym miejscem – mówi Anna Solarek, dyrektor ds. komunikacji i relacji zewnętrznych Coca-Cola Poland Services.

Butelka Coca-Cola wykonana częściowo z odpadów z oceanu jest wynikiem współpracy między firmami Coca-Cola, Ioniqa Technologies, Indorama Ventures oraz Mares Circulares (Circular Seas). W najbliższym czasie technologia ulepszonego recyklingu zostanie wprowadzona na skalę komercyjną przy użyciu m.in. wcześniej niezdatnych do recyklingu tworzyw sztucznych i surowców wtórnych o niższej jakości. Pierwsze butelki stworzone z wykorzystaniem technologii ulepszonego recyklingu Coca-Cola planuje wprowadzić już w 2020 r.

Butelka Coca-Cola wykonana z plastiku z oceanów jest wynikiem kluczowych partnerstw firmy w obszarach:

Oczyszczanie przybrzeżne: plastik morski zawarty w butelkach został zebrany i odzyskany przez wolontariuszy, którzy uczestniczyli w 84 akcjach sprzątania plaż w Hiszpanii i Portugalii oraz rybaków w 12 portach po drugiej stronie Morza Śródziemnego, w ramach projektu Mares Circulares lub „Circular Seas”. Mares Circulares, częściowo finansowany przez The Coca-Cola Foundation, jest współpracą systemu Coca-Cola z hiszpańskim Ministerstwem Rolnictwa, Rybołówstwa, Żywności i Środowiska oraz trzema wiodącymi organizacjami non-profit – Chelonia Association, Ecomar Foundation i Vertidos Stowarzyszenie Cero.

Innowacje technologiczne: w styczniu 2019 r. Coca-Cola udzieliła pożyczki Ioniqa Technologies w Holandii, aby wesprzeć proces opracowywania technologii ulepszonego recyklingu. Śmieci morskie zebrane przez Mares Circulares zostały poddane recyklingowi przez firmę Ioniqa Technologies.

Współpraca branżowa: Indorama Ventures, jeden z dostawców tworzyw sztucznych i opakowań firmy Coca-Cola, przekształcił zebrany materiał w tworzywo PET potrzebne do wyprodukowania pierwszej próbki butelki Coca-Cola – i pierwszego na świecie opakowania do przechowywania żywności – wykonanego z plastikowych zanieczyszczeń wydobytych z morza.

O FIRMACH SYSTEMU COCA-COLA:

System firm Coca Cola w Polsce składa się z dwóch spółek: Coca Cola Poland Services Sp. z o.o. oraz Coca Cola HBC Polska Sp. z o.o. Coca Cola Poland Services jest spółką zależną The Coca Cola Company, właściciela wiodących marek napojów bezalkoholowych, obecnych w ponad 200 krajach świata. Coca Cola HBC Polska to oddział Coca Cola Hellenic Bottling Company, będącej pod względem sprzedaży drugim na świecie rozlewcą napojów The Coca Cola Company, docierającym do ponad 590 milionów konsumentów. Wśród marek dostępnych na naszym rynku figurują: Coca Cola, Coca Cola Zero Cukru, Coca Cola Cherry Zero Cukru, Coca Cola Lime, Fanta, Sprite, Kinley Tonic, napój energetyzujący Burn, napój izotoniczny Powerade, soki, nektary i napoje owocowe Cappy, wody mineralne Kropla Beskidu, Kropla Delice oraz herbaty mrożone Fuzetea. Firmy z systemu Coca Cola są liderem na polskim rynku napojów bezalkoholowych i zatrudniają ponad 2 015 osób. Od 2012 r. firmy zainwestowały w Polsce 728 mln zł. 92% produktów Coca Cola dostępnych na polskim rynku produkowanych jest w polskich fabrykach, zaś 74% każdej złotówki wydanej na napoje Coca-Coli w Polsce zostaje w kraju.

Kontakt:

Izabela Morawska

Menedżer ds. komunikacji

e-mail: imorawska@coca-cola.com

Kontakt dla mediów

Jesteś dziennikarzem lub blogerem? Interesują Cię tematy związane z naszą firmą? Skontaktuj się z nami i daj znać, jak możemy Ci pomóc.