ROOIBOS



Rooibos, czyli Czerwonokrzew Afrykański pochodzi z Południowej Afryki, a w Europie jest znany dopiero od 100 lat. Napar z jego liści jest łagodny, słodkawy, ma bursztynowy kolor i dzięki obecności przeciwutleniaczy wykazuje szerokie zastosowanie lecznicze.

Jak powstaje Roiboos?

Rooibos jest uprawiany na skalę przemysłową na swoim naturalnym terenie. Zbiór Rooibosa odbywa się co najmniej po dwóch latach od zasadzenia rośliny. Z jednego krzewu można pozyskać ilość liści potrzebną do przygotowania 200 g gotowego do parzenia suszu. Zebrane gałązki krzewu pozostawia się do zwiędnięcia by straciły część wody, a następnie tnie się na kawałki nieprzekraczające 5 mm długości. Kolejny etap to utlenianie, które wymaga zmiażdżenia liści i zroszenia ich wodą. Jest to proces przypominający nieco produkcję czarnej herbaty. Następnie surowiec przykrywany jest specjalnymi płachtami gdzie fermentuje. Dzięki temu etapowi zyskuje on swój czerwony kolor liści i charakterystyczny, nieco miodowy aromat. Po wysuszeniu, liście leżakują jeszcze około 3 miesięcy by móc wreszcie trafić do naszych filiżanek.


Walory zdrowotne

Popularność tego napoju nie tylko wiąże się z jego wyjątkowym aromatem, lecz także z dużą zawartością przeciwutleniaczy, które pomagają redukować stres oksydacyjny w naszym ciele, czyli wyłapują wolne rodniki. Ma także działanie korzystne dla układu pokarmowego oraz właściwości przeciwzapalne, obniża ciśnienie krwi, pomaga przy leczeniu cukrzycy typu II, wspomaga regenerację wątroby, pomaga w leczeniu problemów skórnych.

Sposób parzenia

Susz jest drobny, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest użycie french pressa lub filtra do parzenia herbaty. Parzenie trwa 3-5 minut w temperaturze 95 stopni Celsjusza – na każde 200 ml wody wsypujemy 1,5 łyżeczki suszu.

OOLONG

 

 

Oolong, inaczej herbata niebieska, jest jednym z sześciu podstawowych rodzajów herbaty. Pochodząca z Chin i Tajwanu, delikatna niebieska herbata, o wspaniałym aromacie, popularność zyskała dzięki oryginalnemu kolorowi i właściwościom odchudzającym.

Czym jest Oolong?

Oolong, czyli herbata niebieska, której kolor naparu nie wynika z odmiennych roślin użytych do produkcji herbaty, lecz sposobów obróbki liści. Oolong jest herbatą częściowo oksydowaną, co oznacza, że jej liście przeszły proces niepełnego utlenienia. Herbatą utlenioną całkowicie jest herbata czarna, nieutleniona zaś to herbata zielona. Można zatem powiedzieć, że herbata oolong jest gdzieś w połowie drogi między czarną a zieloną – jest to jednak dość duże uproszczenie. Liście oolonga mogą być oksydowane na poziomie od kilkunastu do przeszło siedemdziesięciu procent.

Ciekawostką jest fakt, że Herbaty oolong mają bardzo dużo odmian i rodzajów często znacznie się od siebie różniących. Są w Chinach bardzo cenione, mniej wyszukane odmiany pija się jako codzienny napój. Te cenniejsze, pochodzące ze starych szczepów rośliny herbacianej, o technikach obróbki owianych tajemnicą i często z pochodzeniem tłumaczonym licznymi legendami, są przedmiotem chińskiej ceremonii herbacianej. Nie dziwi zatem, że najdroższa herbata w historii była właśnie jednym z oolongów.



Jak powstaje Oolong?


Do produkcji herbaty oolong zbiera się liście w pełni rozwinięte i dojrzałe. Zebrane liście, tak jak w przypadku każdej herbaty, najpierw poddawane są procesowi więdnięcia, następnie liście potrząsane są w bambusowych koszach, co obciera i niszczy częściowo ich krawędzie tak, by wydobyć z nich soki i ułatwić utlenianie. Przerywa się utlenianie we właściwym dla danej herbaty momencie za pomocą wysokiej temperatury, prażąc liście na wielkich, rozgrzanych patelniach. Następnie liście są rolowane i suszone. Niektóre tradycyjne odmiany są także podprażane nad żarem węgla drzewnego by zyskać nieco ciekawszy aromat.

 

Walory zdrowotne

Oolong wpływa korzystnie na przyśpieszenie metabolizmu, czyli pomaga w spalaniu tkanki tłuszczowej. Występujące przeciwutleniacze działają prozdrowotnie, a zawartość teiny przyśpiesza wydalanie nadmiernej ilości wody i toksyn z organizmu.
Napar dzięki zawartości kofeiny działa pobudzająco oraz poprawia pamięć i koncentrację.

Sposób parzenia

Liście oolongu przed zaparzeniem, należy wypłukać – dzięki temu liście się rozwijają. Po rozwinięciu zalewa się je wodą w temperaturze 90 stopni Celsjusza i krótko parzy. Liście można wykorzystywać kilkakrotnie.

CZARNA HERBATA



Czarna herbata, cechuje się najintensywniejszym smakiem wśród wszystkich rodzajów herbat, a różnorodność jej nut smakowych jest tak samo szeroka jak obszar jej upraw. Jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie, a wśród licznych zalet, warto w pierwszej kolejności wyróżnić jej znakomity wpływ na opóźnienie procesów starzenia.

Jak powstaje czarna herbata?

Czarna herbata jest uprawiana w Azji, Ameryce Południowej i Afryce.
Jej produkcja opiera się na czterech etapach. Pierwszy etap związany z więdnięciem liści, jest przeprowadzany w warunkach naturalnych lub wykonywany mechanicznie. Potem liście zostają przesiane. Następnie rozpoczyna się fermentacja – jej celem jest rozpoczęcie reakcji chemicznych do zmiany właściwości herbaty. Po tym procesie następuje wysuszenie herbaty.

Walory zdrowotne

Picie czarnej herbaty w odpowiednich ilościach ma pozytywny wpływ na organizm. Herbata wspomaga procesy trawienne, obniża ciśnienie krwi, pobudza i wspiera układ krwionośny.

Sposób parzenia

Susz z czarnej herbaty należy zaparzać w temperaturze 98 stopni Celsjusza, gdzie maksymalny czas parzenia wynosi 4 minuty. Ilość zaparzanego suszu jest zależna od rodzaju herbaty.

ZIELONA HERBATA



Zielona herbata to najmniej przetworzony rodzaj herbaty, a napar który z niej powstaje jest delikatny i uważany za jeden z najzdrowszych. W zależności od różnic w procesie produkcji, rodzaju drzewa herbacianego i terenu uprawy mogą w nim dominować nuty owocowe lub kwiatowe. Jej walory zdrowotne i odchudzające są doceniane przez ludzi na całym świecie od wielu lat.


Jak powstaje zielona herbata?

Świeżo zebrane liście drzewa herbacianego zostają poddane krótkiemu więdnięciu, następnie są podgrzewane i suszone – dzięki takiemu procesowi liście zyskują naturalny, świeży smak.
Kolejnym etapem jest podgrzewanie, które zatrzymuje utlenianie liści – zielona herbata jest niefermentowana i nieutleniania.

Walory zdrowotne

Zielona herbata jest polecana na odchudzanie i oczyszczenie organizmu z toksyn, dzięki zawartym w niej katechinom, które hamują wchłanianie tłuszczów z pożywienia i korzystnie wpływa na metabolizm. Dodatkowo, w zależności od parzenia, może mieć właściwości pobudzające lub relaksujące.
Pierwsze parzenie działa pobudzająco, natomiast kolejne uspokajająco.
Napar z zielonej herbaty jest źródłem flawonoidów, które przeciwdziałają schorzeniom takim jak stany zapalne czy choroba Alzheimera oraz chorobom nowotworowym.


Sposób parzenia

Napar z zielonej herbaty parzy się w temperaturze nie większej niż 80 stopni Celsjusza przez 2-3 minuty. Zieloną herbatę można parzyć dwa razy – pierwsze parzenie ma właściwości pobudzające, drugie relaksujące. Dodatkowo herbata parzona po raz pierwszy, której parzenie wynosi nie więcej niż 2 minuty, wykazuje właściwości pobudzające, natomiast parzona dłużej – uspokajające.