Jak zrobić doskonały sos guacamole?

Jak zrobić doskonały sos guacamole?

Historia zielonej pasty

 

#aztecki wynalazek

 

Początki sławy guacamole sięgają XV wieku. Wtedy to Aztekowie przyrządzili sos/pastę na bazie jednego z podstawowych produktów swojej ówczesnej kuchni, czyli awokado. Owoc awokado był chętnie spożywany przez ludy Azteków, nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim z powodu wartości odżywczych – dużej zawartości tłuszczu i białka. Wymyśloną mixturę na bazie awokado Aztekowie nazwali „ahuaca-mulli”, co oznacza nic innego, jak sos z awokado. Warto wspomnieć, że Aztekowie uważali guacamole za afrodyzjak, co jeszcze bardziej wzmacniało jego popularność.

 

#Hiszpanie podbijają Amerykę

 

Sława guacamole zaczęła rozprzestrzeniać się poza rodzimy Meksyk, po tym jak ziemie Azteków nawiedzili Hiszpanie. Przybysze z Europy zakochali się w guacamole i samym awokado. Próbowali nawet przewieźć sadzonki awokado do Hiszpanii, niestety półwysep iberyjski nie okazał się najszczęśliwszą lokalizacją pod uprawę wspomnianej rośliny. Hiszpanie usiłowali też preparować guacamole, stosując różne substytuty awokado. Pomimo wielu podejść, próba odtworzenia, jedynego w swoim rodzaju smaku, nie powiodła się.

 

Dopiero w II połowie XIX w., w nieodległej Kalifornii, około 350 lat po tym, jak Hiszpanie zawitali do Meksyku udało się z sukcesem wyhodować pierwsze drzewo awokado poza jego ojczyzną. Do dzisiaj region ten słynie z gatunku Hass, jednej z odmian awokado, charakteryzującej się ciemno-brązową pomarszczoną skórką.

 

#kontakty handlowe - nowe szlaki, nowe smaki

 

Podstawa guacamole od wieków jest ta sama, czyli awokado, cebula, pomidor i chili. Jednak kontakty handlowe Meksyku, głównie z Kolumbią przyczyniły się do urozmaicenia smaku tej tradycyjnej potrawy. Dodatkowe składniki, takie jak czosnek, kminek, czy perska limonka, oryginalnie pochodzące z Azji, w końcu trafiły także do Ameryki Południowej – na giełdę kolumbijską, a stamtąd do Meksyku. Dziś przyprawy te stanowią jeden ze składników wielu przepisów na udane guacamole.

 

Marketing guacamole

 

#wizerunek guacamole

 

Podobno pierwsze receptury opisujące sporządzenie sosu guacamole zostały opublikowane w 1940 roku. Ciekawostką jest pewnie fakt, że w latach 60-tych XX w. w wyniku działań marketingowych i reklamowych, awokado kojarzone było z wyspami Pacyfiku, a nie Meksykiem. Dopiero w latach 70-tych XX w. guacamole zyskało szerokie uznanie w całych Stanach Zjednoczonych, głównie jako przystawka do dań kuchni hiszpańskiej.

 

#Super Bowl i Cinco de Mayo – wielka fiesta guacamole

 

Aktualnie guacamole jest jednym z najczęściej spożywanych produktów w trakcie rozgrywek Super Bowl. Paradoksalnie termin Super Bowl nie jest zbyt pomyślny dla guacamole, ponieważ nie pokrywa się z okresem zbiorów awokado. Tutaj jednak pomocne okazały się umowy handlowe, a dokładnie umowa NAFTA (Północnoamerykański Układ Wolnego Handlu) z lat 90-tych umożliwiająca w okresie zimowym import awokado do Stanów Zjednoczonych z ciepłego Meksyku.

 

Drugim dniem spożywania niewyobrażalnych ilości guacamole w USA jest Cinco de Mayo –święto upamiętniające zwycięstwo wojsk meksykańskich nad francuskimi 5 maja 1862 r.

 

W trakcie różnych imprez towarzyszących celebracji meksykańskiego zwycięstwa, (uwaga -również przez Amerykanów nie meksykańskiego pochodzenia), guacamole jest jednym z podstawowych elementów pojawiających się na talerzach biesiadników.

 

Popularność zielonej pasty w USA doprowadziła do ustanowienia 16 września – narodowym dniem guacamole.

 

Doskonałość guacamole…

 

…to odpowiednie awokado. Kluczowy jest stopień dojrzałości – idealny, to taki, kiedy po naciśnięciu skórki, uda się wyczuć miękkość owocu, jednocześnie po dotknięciu skórka powinna powrócić do pierwotnej faktury.

 

Zbyt twarde awokado jest po prostu niedojrzałe i nie uda się z niego otrzymać odpowiedniej konsystencji pasty. Z kolei zbyt miękkie, najczęściej okazuje się przejrzałe, jest ciemne w środku i ma niedobry smak.

 

#Oryginalne guacamole (przepis)

 

Składniki:

 

  • 3 dojrzałe awokado;
  • ¾ kubka drobno posiekanych pomidorów rzymskich;
  • 2 papryczki chili typu serrano – bez pestek (odpowiedzialne za ostrość), bardzo drobno posiekanej;
  • 3 czubate łyżki drobno posiekanej cebuli;
  • 3 łyżki zmielonej/ bardzo drobno posiekanej kolendry;
  • sól do smaku – zazwyczaj ok.3/4 łyżeczki.

 

Przygotowanie:

 

Wydrąż miąższ z awokado, następnie rozetrzyj je widelcem. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj wszystko równomiernie. Dopraw solą do smaku.

 

*w meksykańskim stylu…

…jeśli posiadasz molcajete, czyli meksykańską wersję moździerza i tłuczka, dodaj do niego posiekaną cebulę, chili, kolendrę i sól. Rozetrzyj do uzyskania gładkiej pasty. Dołóż awokado, ucieraj, pozostaw jednak wyczuwalne grudki awokado. Na końcu dodaj posiekane pomidory i wymieszaj – nie rozcieraj pomidorów w moździerzu. Ewentualnie dosól do smaku.

 

Wskazówki:

 

  • Guacamole powinno być przygotowywane tuż przed podaniem;
  • Nie robimy zapasów – niestety bardzo szybko brązowieje i nie nadaje się do przechowywania;
  • Nie schładzaj, guacamole powinno być podane w temperaturze pokojowej;
  • Ostrość guacamole jest uwarunkowana ilością dodanej papryki chili. Pamiętaj, że ostrość kryje się głównie w pestkach, nasionach i błonkach papryki;
  • W celu uzyskania posmaku kwasowości, możesz dodać odrobinę soku z limonki, ale uważaj, żeby nie zdominował on smaków głównych składników.

 

Smacznego!