Laktoza, nietolerancja laktozy

Nietolerancja laktozy jest często występującą dolegliwością. W Polsce stwierdza się ją u 20 – 37% populacji. Spowodowana jest niedoborem laktazy, czyli enzymu niezbędnego w procesie trawienia laktozy. 

 

Czym jest laktoza?

Laktoza to inaczej cukier mleczny składający się z glukozy i galaktozy. Jest dobrym źródłem łatwo przyswajalnej energii oraz wpływa na gospodarkę hormonalną i regulację łaknienia. Możemy ją znaleźć w mleku krowim, kozim, owczym i przetworach mlecznych, np.: jogurtach, maślankach, kefirach czy serach, ale również w innym produktach spożywczych takich jak: czekolada, słodycze, sosy.

 

Na czym polega nietolerancja laktozy?

Nietolerancja laktozy pojawia się podczas niedoboru laktazy – enzymu produkowanego w jelicie cienkim, odpowiedzialnego za trawienie laktozy. Kiedy laktaza jest w normie, enzym rozkłada laktozę na cukry proste, które później, są wchłaniane do krwiobiegu.

Wyróżnia się trzy rodzaje nietolerancji: wrodzoną, wtórną i pierwotną:

 

- pierwsza, spotykana rzadziej, występuje u noworodków, w których organizmie laktaza nie jest w ogóle produkowana. Dzieci dotknięte tą dolegliwością są karmione sztuczną formułą pozbawioną mlecznego cukru,

 

- druga występuje podczas schorzeń żołądkowo-jelitowych, jednak po przywróceniu optymalnego stanu jelit, objawy nietolerancji ustępują,

 

- trzecia pojawia się podczas dorastania lub w dorosłości. W tym przypadku produkcja laktazy odbywa się, jednak jest znacznie obniżona.

 

Objawy nietolerancji

Do najczęstszych objawów nietolerancji należą:

- mdłości,

- ból brzucha,

- wzdęcia,

- biegunki,

- kolki,

- wydalanie dużej ilości gazów.

 

Objawy pojawiają się od 30 minut do 12 godzin po spożyciu produktu zawierającego laktozę, a intensywność dolegliwości zależy od ilości spożytej laktozy.

 

Jak radzić sobie z nietolerancją laktozy?

Nietolerancji nie da się wyleczyć, jednak można wyzbyć się dokuczliwych dolegliwości, stosując odpowiednią dietę, eliminujacą produkty mleczne będące źródłem laktozy.

 

Rola napojów AdeZ

Spożywanie alternatyw dla mleka w postaci napojów roślinnych jest doskonałym i coraz popularniejszym rozwiązaniem dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy.

Napoje roślinne AdeZ są świetną bazą do naleśników, gofrów, owsianek, ciast czy koktajli. Dodatkowo zostały wzbogacone o wapń oraz inne witaminy i składniki mineralne, dlatego stanowią nie tylko dobrą bazę do ulubionych posiłków, ale również wartościowe uzupełnienie diety.  

 

Przepisy z wykorzystaniem napojów roślinnych AdeZ

Zachęcamy do skorzystania z naszych przepisów na bazie napojów roślinnych: http://cokeURL.com/Przepisy

 

Artykuł powstał przy współpracy z dietetykiem klinicznym mgr Ewą Kurowską.