Jola Kleser – pasjonatka gotowania, miłośniczka deserów, zakochana w kuchni hiszpańskiej. Zawsze była energiczną i pełną pasji osobą, która porzuciła pracę w korporacji, aby oddać się w pełni temu, co zawsze chciała robić – gotowaniu!Początki swojej kulinarnej kariery rozpoczęła w popularnym telewizyjnym show „MasterChef”, gdzie pod okiem jury i szefów kuchni, rozwijała swoje umiejętności. Zakończenie udziału w programie było tak naprawdę początkiem wielkiej przygody w rolach: autorki książki kucharskiej („Lodovo” z szybkimi lodami i deserami dla dzieci), eksperta w telewizji śniadaniowej i co najważniejsze – szefowej kuchni swojej Pracowni SMAKU!

Inspiracje szefowej kuchni - Jolanty Kleser - na pyszne śniadania roślinne

Rano często jesteśmy w biegu, jednak warto znaleźć codziennie chwilę, aby zjeść zbilansowane śniadanie bogate w witaminy i składniki mineralne. Smaczny i pełnowartościowy posiłek potrafi nasycić i dodać energii, której potrzebujemy na początku dnia. Zebrane przez nas przepisy są przygotowane z myślą nie tylko o dorosłych, ale również tych najmłodszych miłośnikach słodkich śniadań. Napoje roślinne AdeZ są wzbogacone o wapń oraz witaminy: D i B12, dlatego polecamy je wszystkim osobom nietolerującym laktozy, z alergiami na białka mleka oraz tym, którzy po prostu chcą wprowadzić zdrowy, roślinny element do swojej diety.
Przepisy:

Moja azjatycka owsianka

Owsianka na bazie napoju kokosowego AdeZ, z dodatkiem soczystego mango i wiórków kokosowych to doskonała propozycja na pożywne śniadanie. Możecie przygotować je codziennie z innymi dodatkami i na różnych napojach roślinnych!

Składniki:

• 1 szklanka napoju kokosowego AdeZ

• 2 łyżki płatków owsianych

• 1 dojrzałe mango

• 2 łyżki płatków kokosowych

• Miód (opcjonalnie)

Wlej napój roślinny do rondelka, postaw na średnim ogniu. Wsyp płatki i mieszaj, aż napój roślinny się zagotuje i zgęstnieje. Połowę mango zmiksuj na mus, połowę pokrój w kostkę. Rozlej owsiankę do dwóch miseczek, na górę wyłóż mus i udekoruj kawałkami owocu. Jeśli mango nie było bardzo słodkie, polej łyżką miodu. Podawaj od razu.

Moje ulubione naleśniki

Naleśniki to jedna z najpopularniejszych opcji śniadaniowych, którą każdy uwielbia! Jednak nie wszyscy wiedzą, że mogą być wykonane w wersji bezmlecznej, przygotowane na bazie napoju roślinnego.

Składniki a około 10 cienkich naleśników:

• 500 ml napoju kokosowego AdeZ

• 2 jajka

• 250 g mąki orkiszowej lub mąki z płaskurki

• 1 łyżka cukru kokosowego

• 1 łyżka rozpuszczonego masła klarowanego

Wszystkie składniki zblenduj na gładką, lejącą masę. Odstaw je na 15-30 minut, by ciasto ładnie związało. Smaż z obu stron na suchej, dobrze rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką. Podawaj posmarowane domowym masłem orzechowym.

Koktajl – żółte smoothie

Koktajle to znakomite rozwiązanie dla osób żyjących w pośpiechu. Wystarczy zmiksować ulubione owoce z napojem roślinnym i pyszne, pożywne śniadanie gotowe!

Składniki na 2 duże szklanki:

• ½ dojrzałego ananasa

• 1 szklanka napoju migdałowego AdeZ

• 1 łyżka wiórków kokosowych 

• 1 banan 

• 1 łyżka miodu (opcjonalnie)

Ananasa obierz ze skórki i pokrój w kawałki. Wrzuć razem z napojem roślinnym do blendera i miksuj, aż będą aksamitne. Dodaj kokos i banan i miksuj jeszcze chwilę do połączenia składników. Jeśli smoothie jest za gęste, dodaj odrobinę wody. Jeśli jest zbyt mało słodkie, dosłódź miodem. Pij od razu lub przechowuj w lodówce w szklanej butelce maksymalnie 24 godziny.


Śniadaniowe tosty francuskie

Tosty francuskie na słodko to śniadanie dla prawdziwych łasuchów! Można je przygotować z chałki z poprzedniego dnia – dzięki takim rozwiązaniom otrzymujemy pyszny posiłek i nie marnujemy żywności.

Składniki:

• 1 nieduża chałka, pokrojona na około 6 kromek

• 1 jajko

• 1 szklanka napoju ryżowego AdeZ

• szczypta cynamonu

• masło klarowane (do smażenia)

Jajka rozmąć trzepaczką, dolej napój roślinny i cynamon wymieszaj energicznie. Na patelni rozgrzej łyżkę klarowanego masła. Maczaj kromki w jajecznej masie tak, by całe się namoczyły – im starsza i bardziej sucha chałka, tym więcej czasu będzie potrzebowała. Smaż tosty na złoty kolor z obu stron. Podawaj od razu, z ulubioną owocową konfiturą lub owocowym musem.

Zapiekane tosty z chałki

Jeśli macie troszkę więcej czasu, możecie przygotować wyśmienite zapiekane tosty z chałki

z dodatkiem sezonowych owoców.

Składniki na jedno naczynie żaroodporne, dla około 4 osób:

• mała chałka, pokrojona na około 6 kromek

• 1 jajko

• 1 szklanka napoju sojowego AdeZ

• 2 łyżki wiórków kokosowych

• garść jagód leśnych lub borówek

Kromki ułóż na zakładkę w naczyniu żaroodpornym. Jajka rozmąć trzepaczką, dolej napój roślinny i wymieszaj energicznie. Powstałą masą zalej pieczywo, posyp wszystko kokosem i jagodami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj 15-20 minut, aż masa się zetnie, pieczywo zezłoci, a jagody puszczą sok. Podawaj na ciepło.

Budyń

Budyń, z pewnością większości kojarzy się z deserem, jednak ten, który przygotujemy samodzielnie, może być bogatym uzupełnieniem pysznego śniadania.

Składniki:
• 2 szklanki napoju ryżowego AdeZ
• 3 żółtka
• 3 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (ok 75g)
• 1-2 łyżki miodu

1/2 szklanki napoju roślinnego, oraz mąkę ziemniaczaną umieść w miseczce i roztrzep do całkowitego wymieszania i rozpuszczenia. Pozostały napój roślinny przelej do garnuszka, podgrzej aż będzie gorące. Zmniejsz ogień na minimalny i wlej mleko z mąką. Dokładnie i energicznie mieszaj jednocześnie podgrzewając, aż budyń zrobi się gęsty. W ostatniej chwili dodaj po jednym żółtku i dopraw do smaku miodem. Przelej do miseczek i podawaj z ulubionymi owocami.

Domowe masło orzechowe


Masło orzechowe to dodatek idealny do naleśników, tostów, owsianek i koktajli. Przygotowane samodzielnie nie tylko wyśmienicie smakuje, ale przede wszystkim zawiera tzw. czyste składniki, bogate w najpotrzebniejsze witaminy i minerały – to prawdziwa bomba energetyczna! Możecie użyć go do każdego z powyższych przepisów.

Składniki:

• 1 dojrzały banan
• ½ szklanki suszonych daktyli
• 1 szklanka migdałów
• 100g gorzkiej czekolady o zawartości 70% kakao

Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 15-20 minut, po tym czasie przecedź i zmiksuj je na gładko. Następnie miksuj migdały, aż uzyskasz konsystencję masła orzechowego. Wrzuć do miski połamaną na kawałki czekoladę i rozpuść w kąpieli wodnej. Teraz dorzuć do blendera banana, czekoladę i masę migdałową i daktylową. Miksuj do połączenia się wszystkich składników i uzyskania konsystencji gładkiego kremu. Przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym słoiczku.

Pamiętajmy, wybierając napój roślinny, powinniśmy kierować się nie tylko ulubionym smakiem, ale również bogatym składem, niezawierającym cukrów. Napoje roślinne AdeZ zostały wzbogacone o wapń oraz witaminy: D i B12 – dzięki temu, mogą być spożywane przez najmłodszych, bez obawy przed niedoborami i prostymi cukrami.

Chcecie zobaczyć jak przygotować pyszne śniadanie? Obejrzyjcie serię video z Pytanie na śniadanie z naszą ekspertką – dietetykiem klinicznym mgr Ewą Kurowską:

Artykuł powstał przy współpracy z dietetykiem klinicznym mgr Ewą Kurowską oraz szefową kuchni – Jolantą Kleser.