Desery dla alergików

Desery to przysłowiowa „kropka nad i” po każdym obiedzie, chociaż nie jeden amator słodkości z pewnością sięga po nie częściej. Wybór dobrych jakościowo składników i ograniczenie cukru oraz zamiana na jego mniej kaloryczne alternatywy sprawią, że słodki deser zamieni się w pyszny i wartościowy posiłek, który pokocha każdy łasuch! A co jeśli jesteś łasuchem z nietolerancjami pokarmowymi? Specjalnie dla Ciebie przygotowaliśmy trzy sprawdzone przepisy, doskonałe dla alergików i nietolerujących laktozy! Desery dla alergików są równie apetyczne co ich klasyczne odpowiedniki. Pomimo wielu ograniczeń w diecie można odżywiać się smacznie, zdrowo i różnorodnie!

Zamień mleko w swoich deserach na napoje roślinne AdeZ i ciesz się ulubionymi słodkościami każdego dnia! Zobacz jakie to proste!

CHLEB BANANOWY z dodatkiem napoju AdeZ
Chlebek bananowy to doskonały, pełnowartościowy deser, który może zastąpić jeden z posiłków! Co najważniejsze, chlebek jest bezglutenowy, wegański i bez cukru.

 

Składniki na keksówkę o wymiarach 20 x 10 cm:

 

3 średnie banany (ok. 300 g)

2 jaja z chowu ekologicznego

50 g oleju kokosowego

120 ml napoju AdeZ

220 g mąki z brązowego ryżu

70 g mąki z ciecierzycy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu

1 spora szczypta soli

50 g orzechów włoskich

1/2 banana do dekoracji

 

Przygotowanie.

Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C. Zgnieść papier do pieczenia w rękach i lekko go zwilżyć, a następnie wykręcić go do sucha i wyłożyć nim keksówkę.

Obrać banany, umieścić je w dużej misce i rozgnieść widelcem.

Dodać jaja, olej kokosowy (rozpuszczony wcześniej w rondlu na minimalnym ogniu przez kilka sekund) oraz napój ryżowy AdeZ. Rozgnieść widelcem na gładką masę, a następnie odłożyć na bok.

Do drugiej miski wsypać mąkę z brązowego ryżu, mąkę z ciecierzycy, proszek do pieczenia, cynamon i sól, a następnie wymieszać wszystko za pomocą łyżki. Wsypać suche składniki do rozgniecionych bananów.

Delikatnie miksować blenderem do momentu uzyskania gładkiej masy bez grudek.

Przełożyć do wyłożonej papierem keksówki.

Pokroić banana wzdłuż i ułożyć plastry na masie, płaską stroną do góry. Wcisnąć je lekko, aby były częściowo zanurzone w masie.

Posiekać orzechy włoskie nożem na mniejsze kawałki i posypać nimi po wierzchu.

Piec w piekarniku przez 60–65 minut.

Wyjąć blachę z piekarnika i pozostawić chleb na 15 minut, aby ostygnął przed wyjęciem go z keksówki. Pozostawić na kratce do ostygnięcia, a następnie pokroić.

Przechowywać w lodówce jedynie wtedy, gdy chleb nie ma zostać zjedzony w ciągu 3 dni.

 

Wskazówki.

Chleb można jeść bez żadnych dodatków, maczając go jedynie w napoju AdeZ – spróbuj, jak świetnie smakuje!

MUFFINKI MARCHEWKOWO-KOKOSOWE z dodatkiem napoju AdeZ

 

Uwielbiane przez wszystkich muffinki w bezglutenowej, wegańskiej wersji, bez dodatku cukru! Babeczki są miękkie, w środku delikatnie wilgotne i bardzo aromatyczne.

 

 

Składniki na 6 dużych muffinek lub 12 muffinek napełnionych do 3/4 wysokości papilotki:

 

150 g mąki z brązowego ryżu

70 g migdałów bez skórki (nieprażonych)

50 g wiórków kokosowych

30 g skrobi maniokowej, kukurydzianej lub ziemniaczanej

30 g płatków owsianych

70 g marchewki (ok. 2 lub 3 marchewki)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 szczypta soli

3 daktyle Medjoul, bez pestek

30 g żurawiny lub rodzynek

50 g oleju kokosowego

180 ml napoju AdeZ

 

Przygotowanie.

Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C. W otworach formy do pieczenia muffinek umieścić papierowe papilotki.

Obrać marchewki i zetrzeć je na tarce, a następnie odłożyć na bok. Pokroić daktyle w drobną kostkę.

Zmielić migdały w młynku (jeśli nie masz młynka, możesz użyć mąki migdałowej).

Do dużej miski wsypać mąkę z brązowego ryżu, zmielone migdały, wiórki kokosowe, skrobię maniokową, płatki owsiane, proszek do pieczenia i sól, a następnie wymieszać wszystko za pomocą łyżki.

Dodać startą marchewkę i daktyle, rozmieszczając je równomiernie, i delikatnie wymieszać. Dodać żurawinę lub rodzynki i dalej powoli mieszać.

Do drugiej miski lub dużego kubka wlać napój kokosowy AdeZ i dodać olej kokosowy (rozpuszczony wcześniej w rondlu na bardzo małym ogniu przez kilka sekund).

 

 

Wlać płyn do suchych składników i mieszać do momentu uzyskania gładkiej masy – masa powinna być dość gęsta i sucha, mniej płynna niż typowa masa na muffinki.

Nałożyć masę do papierowych papilotek, ugniatając ją nieco grzbietem łyżki. Napełnić papilotki do ¾ wysokości, jeżeli muffinek ma być dwanaście, lub nałożyć masy „z czubkiem”, jeżeli muffinki mają być bardzo duże.

Posypać po wierzchu odrobiną płatków owsianych dla dekoracji.

Piec w piekarniku przez 35-40 minut.

Wyjąć z piekarnika i pozostawić w blaszce przez 10 minut, a następnie wyjąć i umieścić na kratce, aby ostygły.

Nie przechowywać w lodówce.

 

Wskazówki.

Muffinki smakują świetnie same w sobie, w towarzystwie napoju kokosowego AdeZ. Doskonale nadają się na śniadanie lub jako przekąska.

Gofry gryczane z dodatkiem napoju AdeZ

Chrupiące, leciutkie, wegańskie i bezglutenowe gofy, z delikatną kokosową nutą. Polecamy podawać je z ulubionymi owocami i kokosowym twarożkiem – ten smak was miło zaskoczy!

Składniki na 6 sztuk:

2 szklanki mąki gryczanej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki mielonego siemienia lnianego,
2 szklanki napoju roślinnego AdeZ o smaku kokosowym,
1/2 szklanki cukru kokosowego lub erytrytolu,
sok z 1/2 cytryny,
2 łyżki oleju rzepakowego,
szczypta soli,
dodatkowo 2-3 łyżki oleju do nasmarowania gofrownicy.

Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, mielone siemię lniane, cukier/erytrytol i sól. Suche składniki wymieszać widelcem. Dodać napój roślinny AdeZ, sok z cytryny i olej. Całość wymieszać do połączenia. Ciasto odstawić na minimum 15 minut.

Gofrownice rozgrzać, posmarować olejem przy pomocy pędzelka. Na rozgrzaną gofrownice nałożyć łyżką ciasto, wyrównać, zamknąć i smażyć aż gofrownica będzie się łatwo otwierać, a gofry bez problemu odchodzić od ścianek. Gotowe gofry odkładać na kratkę lub opierać o ścianę (leżąc na talerzu w trakcie studzenia mogłyby stracić na swojej chrupkości).

Wegański „twarożek”:

1 szklanka nerkowców,
aquafaba z jednej puszki ciecierzycy (około 100ml)*,
1/4 szklanki napoju roślinnego AdeZ o smaku kokosowym,
3 łyżeczki cukru kokosowego lub erytrytolu,
2 łyżeczki soku z cytryny
szczypta soli.

Nerkowce zalać wrzątkiem i odstawić na 10 minut.

Aquafabę ubić blenderem z odrobiną soli na puszystą pianę. Dodać odsączone z wody nerkowce i całość zblendować na gładko, następnie dodać sok z cytryny, cukier lub erytrytol oraz napój roślinny AdeZ i ponownie zblendować.

*ubita na pianę aquafaba nadaje dodatkowej puszystości „twarożkowi”, jednak nie jest konieczna – można ją zastąpić dodatkową 1/4 szklanki napoju roślinnego.

Dodatkowo:

Ulubione owoce: jagody, brzoskwinie itp.

Gofry ułożyć na talerzu, udekorować owocami oraz „twarożkiem”.

 

Smacznego!