Dieta planetarna, dieta dla planety


Dieta planetarna to rozwiązanie zaproponowane przez naukowców zasiadających w komisji
The Eat – Lancet Commission on Food, Planet Health, które zakłada ograniczenie spożycia czerwonego mięsa, nabiału i cukru na rzecz warzyw, owoców, orzechów i roślin strączkowych.

Ziemia potrzebuje zmian. Naukowcy opracowali dietę, która godzi potrzeby żywieniowe ludzi, minimalizując niekorzystne działania związane z produkcją żywności.
Problem pojawił się wraz z pytaniem: Jak wyżywić rosnącą populację Ziemi w obliczu ocieplającego się klimatu?

Co powinniśmy zmienić w codziennej diecie?

Dieta planetarna zakłada zwiększenie spożycia warzyw, owoców, orzechów oraz roślin strączkowych dwukrotnie w stosunku do aktualnego, przy jednoczesnym zmniejszeniu spożycia czerwonego mięsa i cukru o połowę. Przeważająca ilość białka powinna pochodzić z nasion strączkowych i orzechów. Osoby, które lubią mięso mogą spożyć dwie porcje ryb i jednego kotleta wołowego tygodniowo.
Dodatkowo, dozwolona jest szklanka mleka dziennie, kawałek sera lub masła oraz dwa jajka tygodniowo.

Ważnym aspektem obecnie panującego modelu żywienia jest marnotrawstwo - statystyczny Polak wyrzuca rocznie 235 kg żywności. Taki wynik plasuje nas na 5 miejscu krajów UE, które marnują największą ilość jedzenia.

Dlaczego dieta planetarna zakłada ograniczenie spożycia mięsa?

Dieta planetarna kładzie nacisk na kwestię hodowli zwierząt gospodarskich, ponieważ to właśnie hodowla jest głównie odpowiedzialna za duże zużycie zasobów wodnych, energii elektrycznej, paliw płynnych i emisji gazów cieplarnianych.

Jakie wnioski?

Taki model żywienia, według naukowców z komisji The Eat – Lancet Commission on Food, Planet Health, nie tylko przyczyniłby się do zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych, ale także uchroniłby dużą część społeczeństwa przed przedwczesną śmiercią – szacuje się, że nawet 11 milionów osób.

Obecny system żywienia jest już niewydolny, o czym świadczą statystyki dotyczące niedożywienia i otyłości – dzięki diecie planetarnej, zmniejszyłaby się umieralność z powodu głodu, chorób serca, raka oraz otyłości.
Należy pamiętać, że wiele poważnych chorób wiąże się z niewłaściwą dietą.


Rola napojów AdeZ


Napoje AdeZ wspierają działania dążące do zmienienia nawyków żywieniowych ludzi w kierunku diety przyjaznej planecie. Nie występują w nich składniki pochodzenia zwierzęcego – zawarta w składzie witamina D2 pochodzi ze źródeł roślinnych, dzięki czemu skład napojów jest wegański.
Produkty AdeZ są doskonałym zamiennikiem mleka w diecie – wyśmienicie smakują spożywane samodzielnie oraz jako baza śniadań lub składnik gofrów, naleśników, chlebków czy ciast.

 

Artykuł powstał przy współpracy z dietetykiem klinicznym magister Ewą Kurowską.